mandag 3. november 2014

Grunnkurs i foto med Se og lær - del 1

Jeg er utrolig heldig som får lov til å delta på et grunnkurs i foto hos Se og lær.

Jeg føler meg veldig smigret, som fikk denne flotte muligheten til å lære mer om foto.
Kurset er delt inn i deler, og jeg vil for vær del lage et innlegg her på fotobloggen min.
Jeg vil dele min erfaring og mening om kurset, og legge ut bilder ettersom jeg prøver meg frem med forskjellige innstillinger som jeg lærer underveis.
Jeg håper dette kan være med å gi dere litt mer fotoglede, og kanskje noen får lyst til å ta kurset selv.Fotogrunnkurs del 1 – Min erfaring, hva lærte jeg og hva kan jeg bruke det til?

Innledning: grei og informativ introduksjon om hva kurset skulle inneholde. Instruktøren prater tydelig og er grei å forstå.

Kameraoversikt: en god gjennomgang av alle funksjonene og knappene som et kamera har. Her er det mange muligheter som gjør at bildene og fotogleden kan bli bedre.
Her er det flere valg enn det jeg kommer til å benytte meg av i det daglige, men alltid fint å få en veiledning om de forskjellige mulighetene som ligger i et kamera. Jeg innrømmer glatt at jeg var helt blank på dette området før kurset, og selv om jeg nå har fått litt kjøtt på beina, så er veien til det perfekte lang, men ikke umulig.

Det jeg var mest nysgjerrig på var eksponering, ISO, fokus og hvitbalanse. 
Når det gjelder lysmåling så ble jeg fryktelig nysgjerrig på spotmåling, men ettersom den var finest å bruke i et snødekt vinterlandskap, så må jeg nok vente litt med den. Jeg lar kamera mitt stå på evaluering, som måler lyset i hele søkeren, enn så lenge.

Det å ha muligheten til å ta mange bilder på en gang, eller så lenge utløser knappen er nede, hørtes veldig gøy ut. Og siden jeg har en fotballgal sønn, så er jo dette en fin mulighet for meg når guttungen er i full action ute på fotballbanen. Det kan nok bli mange flotte seriebilder av denne muligheten.

ISO har jeg hørt mye om, men usikkerheten og uvitenheten har vært større enn det å prøve det ut selv.

Etter denne første leksjonen har jeg nå endelig skjønt det med ISO, og når det er mest gunstig å forandre på denne.
Solskinnsdag rundt 100, på konsert mellom 1600-3200 og da skjønte jeg plutselig, at alt i mellom der må man ta litt på skjønn. Jeg liker godt å gå ute når det både er skumt og mørkt, så ISO vil være en fin løsning for meg. Jeg har prøvd meg litt, med å ta noen bilder inne når det begynte å bli mørkt. Og det er en tydelig forskjell på bildene.


Her er det brukt ISO 100


Her er brukt ISO 800

Så takk til deg Peder Songedal, som forklarte det på en slik måte at jeg endelig synes dette var logisk.

Et annet nytt uttrykk var eksponering. Lite viste jeg og var derfor veldig ivrig når Peder begynte å forklare dette. Tror jeg kjørte den delen opp igjen flere ganger, men til slutt var også dette veldig logisk og egentlig veldig lett å bruke. Når jeg tar et bilde, og synes det ble for mørkt eller for lyst, så kan jeg stille inn på eksponering, så ta et bilde til for å se om det ble mørkere eller lysere. Tok ei stund før jeg fant knappen på Cannon kamera, for den satt litt rart til i forhold til Sony. Denne funksjonen vil jeg nok helt klart ta med meg, og bli vant til å bruke.På disse tre bildene har jeg "lekt" meg litt med lys og mørke, og jeg kan tydelig se forskjellen ved bruk av eksponering.Jeg skal lære mer om både eksponering og ISO i løpet av kurset, og det gleder jeg meg veldig til.

Fokus er viktig når man tar bilder, det skjønner til og med jeg som er amatør. Som tidligere nevnt så har jeg en aktiv sønn, som elsker fotball, og av den grunn sjelden er rolig i det øyeblikk mor kommer med kamera. 
Jeg har nå lært at kamera kan stilles på tre forskjellige typer fokus, ettersom hva jeg skal ta bilde av.

One shot – grei å bruke når motivet er stillestående og fokus er låst. Jeg er jo en hageelsker, så det blir mange blomsterbilder. Og her vil jo dette være midt i blinken.Ai focus – greit å bruke når motivet plutselig spretter opp, eller finner ut at det å stå stille var kjedelig.Ai servo – her har jeg fokus på motivets bevegelser hele tiden. Greit å bruke på fotballgale sønner, eller hoppende kaniner.


Det gjelder å holde fokus, når man har en aktiv gutt.Hvitebalanse – her må jeg innrømme at det hadde jeg aldri hørt om før, og viste ikke at noe slik befant seg på mitt kamera. Jeg fant det til slutt, og dette er nok også en lur ting som kommer til å bli benyttet senere. Her kan jeg stille inn om det er dagslys, skygge fra et hus e.l., overskyet, lyspærelys, eller du kan velge å ha den på auto.

Det er mange knapper og mange uttrykk, og når man har forskjellige kamera så er det ikke alltid like lett å skjønne hva som menes. Jeg har et Sony og et Cannon kamera, og selv om mye er likt så er det også noe jeg finner på det ene, som jeg ikke finner på det andre.
Jeg stresser ikke så mye med det, og tenker at auto innstilling kan være greit nok. Det jeg har lært til nå tar jeg med meg, men det vil nok ta litt tid før det sitter i fingrene. Jeg føler at jeg må planlegge innstillingen etter hva jeg skal ta bilde av, og det er ikke alltid jeg har tid til. Men når jeg er ute på tur i naturen og har god tid, så kommer jeg nok til å tenke over det jeg har lært. Jeg vil da stille inn kamera mitt på det som kan være med å gi meg en bedre fotoglede. En liten huskelapp i fotoveska vil være til god hjelp i starten.

Lærerik og informativ første del, og jeg er veldig glad for at jeg kan stoppe, og spille opp igjen slik det passer best for meg. Det er ikke alltid jeg får sitte stille når jeg først setter meg, så dette er helt genialt laget.


Jeg gleder meg til neste leksjon.

Vivishageroms fotoblogg

6 kommentarer:

 1. Hei! Jeg leser og prøver å ta inne alt du skriver. Veldig godt beskrevet. men det må repeteres. Ser på det i morgen. Takk! Anne

  SvarSlett
 2. Dette blir nok bra. Du kommer til å bli enda mer super! :)

  SvarSlett
 3. Veldig bra. Jeg kommer til å følge med. Jeg sa akkurat til mannen min i går at nå må jeg lære meg kameraet. Det er på tide sa han *smil*

  SvarSlett
 4. Så spennende! Misunner deg der. Så kjekt å lære av noen som kan det.
  Lykke til videre.

  SvarSlett
 5. Så bra!! I dag starter jeg kursing på mitt eget Nikon kamera. Titter nok innom igjen!! Mette

  SvarSlett

Fra snø til sol

Mandag var det snøvær, ja egentlig i hele helga har det vært snøvær på Lillehammer. Dette er min vei til jobb mandag morgen. Eg...