søndag 9. november 2014

Grunnkurs i foto med Se og lær - del 2

Da har jeg gjennomført del 2 av grunnkurs i foto hos Se og Lær.
Jeg lærer stadig nye ting om innstilling, og det er ekstra stas når jeg får det til å funke.


Fotogrunnkurs – leksjon 2 – Min erfaring, hva lærte jeg og hva kan jeg bruke det til?

Da er jeg i gang med leksjon 2, og i denne leksjonen er det eksponering av bilder som står i fokus. Her er tre ting som er viktig, blender, lukker og ISO. Disse tre funksjonene jobber sammen, og lager samme eksponering.
Eksponering er viktig, og det er det som skaper det gode bilde.

Leksjonen er delt opp i tre deler, og her vises eksempler på hvordan de forskjellige funksjonene virker inn når vi tar bilder. Det er også mulighet for å ta en quiz etter hver del.
Etter den første gjennomgangen av leksjonen, så rev jeg meg i håret og ordene ISO, blender og lukker surret rundt i skjønn forening, og det uten mening, foreløpig. Derfor startet jeg hele leksjonen fra starten igjen, og jeg stoppet, spolet tilbake og startet igjen mange ganger. Jeg satt med mitt eget kamera i fanget og så vel til tider helt oppslukt ut, for målet er jo å forstå det som blir formidlet selv om det noen ganger tar litt tid.

Blenderen kan stilles slik at bildet blir lysere eller mørkere, ettersom hva jeg ønsker. Det som indikerer blenderen i displayet på kamera, er tallet bak bokstaven F. På mitt Canon kamera så stiller jeg blender med å skru hjulet på bokstav AV.
Lavere tall bak bokstaven F gir mer lys på bildet. Eks: F8 – kan være passe, F11 – kan gi et mørkere bilde, mens F5,6 kan gi et lyst bilde.

Lukketiden kan jeg også stille, alt ettersom hvordan bildet skal bli. Hvordan dette vises i displayet kan ses når det står eks. 1/60 eller 1/125. Lavere lukketid, som ved 1/60 blir bilde lyst. Ved høy lukketid, 1/250 så blir bilde mørkt. Men dette avhenger også av hva blender og ISO er stilt inn på.
Jeg stiller inn min lukketid på bokstaven M og TV.

Del 2 i denne leksjonen tar for seg lysmåling. Denne funksjonen måler hvor mye lys som kommer inn på bildebrikka i kamera.
De forskjellige lysmålingene som ble nevnt i første leksjon, kommer også igjen her. Evaluering, gjennomsnittsmåling og spotmåling. Den mest brukte er vel evaluering, som måler lyset i hele søkeren.
Om kamera ikke skulle treffe på lys, så kan jeg benytte eksponeringskompensasjon. Her er det enkelt å skru både mot minus og pluss, alt ettersom om jeg ønsker bilde lysere eller mørkere.

Den tredje og siste del av leksjon 2, tar for seg ISO. Denne funksjonen avgjør hvor mye lys jeg trenger for å lage en riktig eksponering. ISO jobber sammen med både lukker og blender, og hjelper oss i vanskelige lysforhold. Er det mye lys, som for eksempel ved en solfylt dag, så trenger jeg en lav ISO (100). Er jeg inne i en mørk stue, så er kanskje ISO på 600 passe. Her kan man prøve seg litt frem, og leke seg litt. 

Jeg prøvde meg litt frem med alle tre innstillingene, og dro ut for å ta kveldsbilder.
Det første bilde var innstillingen følgende: 1/10 (lukke tid) F5 (blender) ISO 3200. Bildene ble veldig mørke og jeg var nok ikke helt fornøyd, så jeg sendte bilde til Peder Songedal for kommentar. Han ga meg tips om en lavere ISO, og lenger lukketid.



Neste kveld var jeg ute igjen, denne gangen med en annen innstilling på kamera. Jeg plasserte meg på samme sted, for å ta bilde av samme motiv. På begge disse bildene brukte jeg stativ.
Denne gangen var innstillingen følgende: 1/250 (lukketid), F5,6 (blender) og en ISO på 800. Bildet mitt ble helt annerledes, og nå ble det mer liv på bildet.



Eksponering er spennende, og her kan man både leke seg og få det perfekte bilde ved riktig innstilling. Om jeg har det helt klart for meg enda, vet jeg ikke. Jeg klør meg fortsatt litt i håret, og noterer flittig alt som blir sagt. Jeg må nok prøve meg litt frem, og jeg gleder meg til og utforske litt mer når det gjelder kveldsbilder.

Det jeg savner i denne leksjonen, er hvor man stiller inn de forskjellige funksjonene. Da tenker jeg på alle de bokstavene som står på kamera, og hva de enkelte står for. På mitt Canon er det M – AV – TV – P. Jeg har funnet ut av det etter hvert, og dette var nok litt av undringen og frustrasjonen under veis. For jeg har nemlig et kamera til, Sony og der har jeg følgende bokstaver: M – A – S – P. Jeg skjønner at det kan være en viss forskjell fra kamera til kamera, men en liten innføring hadde vært veldig nyttig. Særlig fordi når jeg først tror at jeg har skjønt det, så tar det ikke så lang tid før jeg ramler ned igjen og må innrømme at jeg ikke skjønte det likevel.

Det vil nok ta litt tid før dette går automatisk når jeg skal fotografere, men som sagt tidligere så stresser jeg ikke med det. Jeg lar det synke inn, og lager meg nok en huskelapp i fotoveska mi.

I denne leksjonen var det praktiske oppgaver, og det var noe jeg likte veldig godt.

Her er mine bilder med de forskjellige innstillingene:


Kamera på A - F8 - ISO 400 - min lukketid ble på  1/10


Kamera på A - F8 - ISO 800 - min lukketid ble på 1/25


Kamera på A - F8 - ISO 3200 - min lukketid ble på 1/60


Kamera på S - lukketid på 1/125 - ISO 100 - min blender ble F4,5


Kamera på S - lukketid 1/125 - ISO 800 - min blender ble F4,5


Kamera på S - lukketid 1/125 - ISO 3200 - min blender ble F5,6

Jeg prøvde meg også litt frem med å stille kamera på M, ISO være konstant og stiller blender og lukker om hverandre.


ISO 400 - F8 - 1/100


ISO 400 - F5,6 - 1/250


ISO 400 - F5,6 - 1/60

Det er virkelig spennende å se, hvordan de forskjellige innstillingene gjør forskjell på bildene.

Jeg gleder meg til neste leksjon, og muligheten til å lære enda mer om foto.

Vurderer du å ta fotokurs? ta en titt hos Se og Lær

Vivishageroms fotoblogg


1 kommentar:

  1. Ser spennende ut dette Vivi :) Kanskje jeg tar et slikt kurs i løpet av vinteren.

    SvarSlett

Fra snø til sol

Mandag var det snøvær, ja egentlig i hele helga har det vært snøvær på Lillehammer. Dette er min vei til jobb mandag morgen. Eg...