tirsdag 25. november 2014

Grunnkurs i foto med Se og lær - del 6

Fotokurs del 6 – Hvitbalanse, min erfaring. Hva lærte jeg og hva kan jeg bruke det til?

For første gang i dette grunnkurset i foto, så har jeg skikkelig vanskeligheter med å skrive. Det er veldig mye av det som gjennomgås her som jeg ikke skjønner, og da blir det vanskelig å formidle dette videre. Jeg må derfor bruke avskrift fra kurset, og sitere noe av det som blir sagt.
Denne leksjonen handler om hvitbalanse, og hvordan vi kan forandre/rette på fargen på bildene i ettertid. Og da er det bildebehandlingsprogrammer på PC, det snakkes om.

Med hvitbalanse velger jeg hva som skal være nøytralt på et bilde. Det snakkes om forskjellige typer lys og fargetemperatur.

Sollys er kaldere og mer blålig, enn lys fra innelys
Lysstoffrør og vanlig lyspære gir et varmere og gulere lys.

Nå siterer jeg Peder Songedal, for dette har jeg ikke peiling på. Han benytter Photoshop og kan rett på hvitbalanse etter at bildet er tatt, og overført til PC.

«Velger man utelys på innebilder, tror kamera at lyset er blått og kaldt. Dermed blir bildet helt motsatt – gulaktig og varmere».

«Velger man tungsten på utebilder, tror kamera at lyset er gulrødt og varmere. Dermed blir det helt motsatt – blålig og kaldt».

«Stiller man kamera på RAW, gir det muligheter til å rette opp feil hvitbalanse i etterbehandlingen».

Jeg stiller inn hvitebalanse på mitt kamera ved å trykke på knappet som viser AWB, da kommer dette opp i displayet. AWB står for Auto hvitbalanse.



Her kan jeg stille inne ettersom hvordan været eller lyset er, og velge det som passer.
Om det er sol, skygge, overskyet, innelys, fluoriserende (lysstoffrør), blits eller en egendefinert hvitbalanse. Den siste har ikke jeg tenkt å bevege meg inn på, men et nøytralt ark kan hjelpe til å få en riktig hvitbalanse, som igjen gir gode bilder.
Jeg benytter meg som regel av Auto hvitbalanse, men det hender at jeg må stille inn på innelys eller overskyet.


Her har jeg benyttet auto hvitbalanse


Her har jeg benyttet innelys (lyspære - tegn)
Dette bilde er litt kaldere i fargen enn det første


Her har jeg benyttet fluoriserende, som gir litt varmere/gulere lys på bilde

Jeg fortsetter og prøve meg frem, og bruker det som passer meg best. Jeg benytter meg av Picasa, som jeg synes er et helt greit bildebehandlingsprogram. Der har jeg ikke funnet de samme mulighetene som Peder Songedal snakker om hos Photoshop, bare en enkel måte å stille fargetemperaturen på.  Jeg kommer ikke til å laste ned Photoshop på min PC, men det skal ikke legge noen demper for meg når det gjelder å bruke hvitbalanse på kamera.

Det er bare å prøve seg litt frem, det er den beste måten å lære på. Hvordan hvitbalansen påvirker bildene våre, det skjønte jeg ikke før denne leksjonen.


Så har jeg lært noe nytt igjen!

Link

Vivishageroms fotoblogg

2 kommentarer:

  1. Så nyttig info, dette skal jeg teste ut Vivi.
    Ha en fin vinterdag.

    SvarSlett
  2. Tusen takk Vivi! Hvitbalanse har jeg bare hørt om, men aldri tenkt på at jeg kan bruke. Jeg fant det på kameraet. Ble nesten lykkelig av å forstå hensikten med å kunne regulere hvitbalansen. Alt er notert.
    Dette er kjempemoro.
    God kveld! Anne

    SvarSlett

Fra snø til sol

Mandag var det snøvær, ja egentlig i hele helga har det vært snøvær på Lillehammer. Dette er min vei til jobb mandag morgen. Eg...